Kreta

Kreta – Zeus’ fødeø ..

Kreta er noget helt specielt. Denne store og naturskønne ø med sin dramatiske historie, er som et selvstændigt land, og de stolte kretensere opfatter også først og fremmest sig selv som kretensere – dernæst som grækere.

Beliggenheden langt mod syd i Middelhavet giver en sommersæson fra april til november. Mindesmærker fra Europas ældste højkultur, en fantastisk og varieret natur samt charmerende turistområder gør Kreta til et enestående rejsemål.

Videoen herunder sammenfatter meget godt vores opfattelse af Kreta og kretenserne. Gæstfriheden, den storslåede natur og den positive indstilling til tilværelsen:
 

:

 

21122333_1998808937005520_6972286427734148249_o

 

Her nogle tips til steder der – efter vores mening – er et besøg værd på Kreta.

 

Chania

Chania er hovedby i Kretas vestligste prefektur (Amt). Det er til Chania lufthavn man oftest rejser, når turen går til Vestkreta. Lufthavnen ligger lidt nord for Chania by på Akrotiri halvøen.

Med sine ca. 65.000 indbyggere, er Chania øens næststørste by. I de smalle gader og stræder, ved den venezianske havn, og masser af andre steder i Chania, kan du opleve det livsbekræftende folkeliv. Altsammen iblandet minderne om den spændende fortid.

Chania byder på et væld af cafeer, restauranter og traditionelle tavernaer med egnens specialiteter. Stederne er indrettede på vidt forskellige måder. Mange ligger omkring havneområdet, med en havudsigt.

Andre ligger i de små snoede sidegader, gyder og baggårde – ideelt for en romantisk middag eller et samlingspunkt for familien.

Hvert lille hjørne er udnyttet til at skabe atmosfære. Selv gamle ruiner har man indrettet til pittoreske tavernaer. Derfor bliver dét at finde et spisested i Chania til en oplevelse i sig selv – og en spændende måde at udforske byen på.

Dertil kommer et pulserende handelsliv – alene et besøg i markedshallen med de ivrigt handlende kretensere, er i sig selv et besøg værd. “Lædergaden” rummer fristelser og kvalitetsvarer, der kan købes til fordelagtige priser.

Herunder en lille video, der på en charmerende måde tager dig med rundt i Chanias forskellige bydele.

 

:

 

Samaria Kløften

Hvis du trænger til fysisk udfordring i din ferie, skulle du overveje en tur gennem Samaria Kløften.

Samaria Nationalpark er beliggende i De hvide bjerge (Lefka Ori) på Vestkreta. Parken bestyres og overvåges af Departementet for Skovbrug. Den har åbent for offentligheden fra 1. maj til 15. oktober. I de seneste par år har det dog været muligt at komme ind i april fra den nederste del af kløften. Dette afhænger af vejret og omfanget af det arbejde, som er nødvendigt for at genoprette stierne efter vinterens regn.

Om vinteren gør den megen regn kløften farlig og ikke farbar. I andre perioder kan kløften blive lukket under kraftigt regnvejr pga. faren for klippeskred og oversvømmelse. Gå aldrig ind i kløften, hvis den er officielt lukket. I 1993 mistede flere hikere livet, da de pga. meget nedbør blev overrasket af en flodbølge og ført ud i havet.

Kløften blev erklæret nationalpark i 1962 for at beskytte de særegne vilde blomster og planter og de kretensiske vilde geder Capra aegagrus creticus (kri kri). I samme forbindelse blev indbyggerne i landsbyen Samaria flyttet. De gamle huse står der stadig. Den gamle landsby ligger ca. halvvejs på ruten.

Området har modtaget en pris for et at de mest naturskønne steder i Europa.

Herunder video der viser den storslåede natur i den navnkundige kløft

:

 

 

hellasvilla_ribbonalmyrida_ribbonvideo_ribbon